Om Meg

Veien til å bli en Nutrigenomics -veileder var ikke akkurat rett frem, men den ble en av de mest givende aspekte i livet mitt. Jeg jobbet, studerte og publiserte først som fysiker under min bachelor i fysikk ved University of Arizona. Jeg ble invitert til Universitetet i Oslo som forsker og jobbet i gruppen kondensert fasers fysikk med å bygge lasere og mikroskoper for å se på superledninger. Jeg ble deretter interessert i muligheten til å designe optiske kirurgiske verktøy som inspirerte meg til å studere  master i biofysikk og genetikk ved Universitetet i Oslo.

Jeg elsket å være forsker: reiser til internasjonal konferanser, designe komplekse fysikk eksperimenter, jobber med andre forskningsgruppe fra hele verden og skaper ny teknologi. Så plutselig tok livet mitt vending etter at jeg ble smittet med det parvovirus B19 (femte barnesykdom som er vanlig i Norge men ikke i USA). Du har kanskje hørt om "long-COVID19", som har belyst andre post-virale sykdommer som forårsaker alvorlige og svekkende symptomer som får folk til aldri å gjenopprette sin tidligere helse. Det skjedde med meg i 2005.

Jeg gikk fra spesialist til spesialist og ble fortalt at det var i hodet mitt, jeg måtte bare  går tur og trene eller endre kostholdet. Jeg klarte ikke å komme meg til laboratoriet lenger, men kunne delta i noen forskningsprosjekter (datasimulering) eksternt hjemmefra. Etter hvert ble jeg bundet hjemme og noen ganger sengeliggende i flere måneder. Jeg hadde fryktelig smerte dag ut og dag inn, jeg mistet evnen til å snakke eller forstår språk og til og med tåle lys. Jeg har aldri i livet trodd at noen kunne være så syke og ikke dø eller at det var mulig å få et virus og deretter forverres til et tomt skall av en person. Alle drømmene mine var borte, og kroppen min sviktet meg når jeg var bare 24 år gammel.

Etter hvert ble jeg for syk til å delta eksternt og brukte den lille energien jeg hadde til å lese forskningsartikler relatert til tilstanden min. Noen ganger ville det ta meg måneder å lese gjennom en artikkel, men jeg holdt ut ett avsnitt om gangen. Selv om min blodprøvene alltid var "normalt", visste jeg at det var noe fysiologisk veldig galt med meg. Et normalt blodprøve måler omtrent 20 biomarkører, og vi har hundretusenvis av biokjemiske reaksjoner på gang per sekund. Jeg visste at jeg bare trengte mer data.

Heldigvis hadde jeg studert biofysikk i masterstudiet mitt ved Universitetet i Oslo.
Biofysikk inkluderer studiet av biokjemi, genetikk og fysiologi, bare med mye mer matematikk enn vanlig biologi-kurs. Denne bakgrunnen kombinert med opplæringen i problemløsning og analysering som fysiker gjorde det mulig for meg å analysere mine egne DNA -data og finne genetiske varianter som bidro til symptomene mine.

Kurs i ernæring og nutrigenomikk hjalp meg til å ikke bare finne genetiske varianter som bidro til sykdommens alvorlighetsgrad, men også å kjenne gen-ernæring og biokjemiske interaksjoner som bidra til å forbedre disse genetiske variantene. Dette førte meg til å lage en nutrigenomisk protokoll for å forbedre mine genetiske varianter og føre til forbedret helse. Jeg er ikke 100% tilbake til forrige nivå, ikke i nærheten, men mange av de alvorlige symptomene som energi mangel, tåke i hjernen, konsentrasjonsvansker og smerter er svært håndterbare.

Jeg har jobbet med genvarianter som MTHFR siden 2011 og startet Farstad Analyzer i 2018. Jeg kan nå også tilby mine klienter DNA -analyse kombinert med organisk syretest (OATS), blodprøver fra legen (vitamin- og mineralpanel, immunmarkører, inflammatoriske og hormonmarkører), samt å inkludere hormonresultater fra DUTCH -testen. Å analysere ekstra data i kombinasjon med DNA data hjelper meg med å finne ut hvor aktive disse genvariantene er og hvordan de påvirker symptomene dine. Etter analysen, lager jeg et personlige ernærings- og presisjons medisine rapporter basert på nåværende forskningen. Å forandre livsstils-, diett- og ernærings for akkurat dine genvarianter kan forbedre velvære og redusere aldersrelaterte genetiske sykdomsrisiko.

Selv om jeg mistet min opprinnelige karriere som fysiker, har jeg funnet utrolig mye mening i livet mitt  med å jobbe med klienter for å forbedre helsen. Det er så utrolig givende og meningsfylt å kunne hjelpe andre, spesielt de som ble fortalt "det er ikke noe galt med deg" og er overlatt til seg selv og har det vondt og lidelse og trenger hjelp. Jeg er åpenbart ikke lege, og jeg foreskriver ikke medisiner, men jeg har funnet underliggende genetiske årsaker til sykdommer for ulike klienter, og jeg gir informasjon til legen din for å få riktig behandling.


Detaljert bakgrunn

Min profesjonelle bakgrunn er innen fysikk og jeg begynte å publisere i en alder av 19 hvor min første publikasjon var i Japanese Journal of Applied physics. Jeg publiserte hvert år frem til jeg ble syk i 2005. Mens jeg jobbet i Optical Sciences Department of the University of Arizona (U of A) fikk jeg tittelen Undergraduate Research Specialist. I min tid hos U of A (1999-2003) publiserte jeg fire artikler i internasjonale tidsskrifter, deltok og presenterte forskning på fem internasjonale konferanser og var hovedorganisator for en av dem i Tucson, Arizona. Før jeg fylte 23 hadde jeg jobbet med prosjekter for NASA, CiA, Samsung Electronics, LG og General Electric. I tillegg publiserte jeg en bok, eller teknisk manual, for en software jeg var med å utvikle som simulerte elektromagnetiske felt i interaksjon med forskjellige materialer, inkludert menneskelig vev. For å fullføre softwaren, tok jeg kurs i biokjemi og fysiologi for fysikere, noe som gjorde overgangen til genetikk, biokjemi og molekylær biologi.

I en alder av 22 ble jeg invitert til å komme til Universitetet i Oslo som en gjesteforsker i Kondenserte fasers fysikkgruppen. Jeg beholdt kontakten med U of A og fikk tittelen der som Technical Expert og konsulterte på softwaren vi utviklet og bla skrev manualen for den. Forskningsgruppen i UiO var ansvarlig arrangør for en NATO sponset konferanse i Øystese og med min tidligere erfaring ble jeg hovedorganisator her også. Jeg trivdes så godt i forskningsgruppen at jeg bestemte meg for å ta en mastergrad her og prosjektet var lage en ny mikroskoplinse for å studere magnetiske felt i superledere.

Som med mange ting i livet, det går ikke alltid som forventet. I 2005 ble jeg alvorlig syk. Selv om jeg ikke lenger kunne være på universitetet eller delta med forskningen, takket være internett, kunne jeg okkupere tiden med å ta universitetskurs gjennom Coursera og Edx. 


I 2016 dro jeg til Stanford University og fikk behandling som hjalp meg nok til at jeg kan fortsette å jobbe med genetiske analyser. Jeg har jobbet med genetiske analyser og hjulpet besvare spørsmål fra personlige genrapporter for mange personer og er frisk nok til å gjøre det regelmessig. Selv om jeg ikke har en offisiell grad innen genetikk, håper jeg min bakgrunn og spesielt mine egenskaper fra en så ung alder kan fortelle om mitt talent og ekspertise til å lære og forstå forskning.

Mitt håp er å kunne gi samme personlige behandling til andre.

Publikasjoner (Under mitt pikenavn: M. Bailey)

* Developed and wrote a technical manual on UAFDTD electromagnetic software simulation 2006

* Consultant and data analyst on Applications of Scanning Probe Microscopy to Data Storage and Raman Spectroscopy, 2004

The Optical Society: Simulation of blue VSALs for optical data storage, 2003.

* The Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE): Consideration and control of writing conditions with a near-field APSIL probe, 2002

* Japanese Journal of Applied Physics: Super-Resolution by Combination of a Solid Immersion Lens and an Aperture, 2001

Konferanser organisert

NATO sponsored magneto-optical conference Øystese, Norway 2003

Opto-Southwest conference sponsored by the International Society for Optical Engineering (SPIE), Tucson Arizona 2001


Non degree courses and University course books

MIT:

Introduction to Biology

Harvard University:

Principles of Biochemistry

Functional Medicine: Immunology, Physiology, Biochemistry, Genetics

Fundamentals of Neuroscience

Fundamentals of Clinical Trials

Georgetown University:

Genomic Medicine Gets Personal

Rice University:

Fundamentals of Immunology

University of California at Davis (UC Davis)

Nutrigenomics

The University of Melbourne:

Epigenetic Control of Gene Expression

Introduction to Genomic Technologies

Myths and Realities of Personalized Medicine: The Genetic Revolution

Ethical and Social Challenges of Genomic and Precision Medicine

Tekstbøker:

Nutrigenetics_ Applying the Science of Personal Nutrition-Academic Press by  Martin Kohlmeier 

Nutrigenomics and Nutrigenetics in Functional Foods and Personalized Nutrition by Lynnette R. Ferguson

Nutrigenomics: Definitions and Advances of This New Science, Article Journal of Nutrition and Medicine N.M.R. Sales, P.B. Pelegrini, M.C. Goersch, http://dx.doi.org/10.1155/2014/202759

Metabolomics by Ute Roessner

Biochemistry, 7th edition by Cambell and Ferrell

Fundamentals of Biochemistry, 4th edition by Voet, Voet and Pratt

Essentials of Clinical Immunology, 6th edition by Chapel, Haeney, Misbah and Snowden

Roitt's Essential Immunology, 11th edition, by Delves, Martin, Burton, Riott

Epigenetics by Allis, Jenuwein, Reinberg

Introduction to Genetic Analysis, 10th edition, by Griffiths, Wessler, Carrol, Doebley

Genetics: Analysis and Principles, 4th edition by Robert J. Brooker

Guide to Nutrigenomic Testing, Amy Yasko

Lewin's Genes XI, by Krebs, Goldsein, Kilpatrick

Principles of Developmental Genetics, by Sally A. Moody

Medical Microbiology: The Big Picture, byt Neal R. Chamberlain

Tietz Textbook of Clinical Chemistry and Molecular Diagnostics, 5th edition, by Burtis, Ashwood, Bruns

The Cell; A molecular Approach, 4th edition by Cooper and Hausman